Åtte tips for sikker online-shopping

Shopping på nett er en fin måte å spare både tid og penger, men enkelte er kanskje litt usikker rundt sikkerheten ved å handle på nett. Her viser jeg deg noen tips som kan være greie å følge. De kan spare deg for både hodepine og finansiell smerte :)

1. Handle med kredittkort, ikke debetkort. Bankene presser forbrukere til å bruke debetkort med en mengde forskjellige typer programmer, fordi de da kan la kjøpmenn ta høyere gebyrer enn på kredittkort-baserte transaksjoner i følge en analytiker hos Gartner Inc.

2. Hold styr på kvitteringer. Enkelte anbefaler Internett-kunder til å skrive ut alle kviteringer på det man handler online. Det er fint, men en enklere og mer «grønt» alternativ til dette viktige tipset er å bare ta et skjermbilde av dine ordre-detaljer, eller lagre selve siden som en HTML-fil. (file -> Save page as)

3. Handle fra en sikker PC. Ett råd du nesten alltid ser i diverse «online shopping tips», er å sørge for at du har en oppdatert pc med oppdatert antivirusprogram og at «Windows update» er kjørt regelmessig.

4. Se etter tegnene SSL / hengelås i nettleserens adressefelt. Hvis du ikke ser dette tydelig på den siden som ber deg oppgi personlige og finansielle opplysninger, klikk deg vekk!. Ikke handle der!

5. Unngå å handle der du ser «dumping-priser». Det er ingenting galt med å ville få tak i det beste tilbudet, men vær oppmerksom på at det hele tiden popper opp nye online-butikker som kanskje ikke er helt seriøse. Spessielt rundt helligdager er det kjent at mange blir lurt av nettbutikker som reklamerer for priser langt under hva andre seriøse konkurenter tillbyr. Bruk f.eks. www.kelkoo.no til å finne den billigste nettbutikken for produktet du er ute etter.

6. Dobbeltsjekk leveringsbetingelsene. Kontroller at du forstår leverings og retur retningslinjene før du klikker på «kjøp» knappen. Se etter butikker som tilbyr en leverings garanti, og sørg for at produktene du vil ha faktisk er på lager.

7. Sjekk kostnadene! Er prisen oppgitt med/uten MVA.? Kommer frakt i tillegg, i så fall hvor mye? Dette er punkter som skal være tydelige før man trykker på «KJØP»

8. Dropp shopping på nett fra arbeidsplassen. Ofte er det slik at det ikke bare er du som bruker pc’en på arbeidsplassen. Å legge igjen sine personlige og finansielle opplysninger på en delt pc, kan få katastrofale følger. Vent heller med shoppingen til du kommer hjem til egen pc!

Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *